Whbf bussresa lördagen 2016-05-28.

Med vår ordförande Rune vid ratten startade vår resa från Sturefors kl. 08 med ett trettiotal resenärer. Vädret såg inte lovande ut, risk för regn. Via Hjulsbro och Linghem tog vi oss till ”Gamla riksettan”, via den till Norsholm. Här fick vi vänta några minuter, det var broöppning (som på den ”gamla, goda tiden”), båtar som skulle passera österut på Göta kanal. Via Kimstad och Skärblacka åkte vi till Björke Vävstuga, ett ställe som i flera år stått högt på våra damers önskelista vad gäller resmål.

Vid Björke Vävstuga guidades vi av Britta Eriksson, en av företagets grundare. Hon berättade med humor om vedermödorna när hon tillsammans med Ylwa Källgren utan kunskaper och erfarenheter i industriell vävteknik övergick från handvävstolar till industrivävstolar. Till de vävintresserade damernas glädje visades några av vävstolarna i arbete. Efter visningen av maskinparken var det dags att inta det medförda förmiddagskaffet, vilket vi gjorde i skönt värmande sol, vädret hade bättrat sig. Vi besåg vävstugans imponerande utställning och shoppade i ”väveributiken”.


Britta Eriksson visar vävstolar i funktion


...här en varpa...


...och här en spolmaskin.


Och här en närbild på en vävmaskin.


Vi fikade i Björkö vävstuga innan vi fortsatte med en stunds....


...shopping bland de många fina alstren från väveriet.

Nästa etappmål på vår resa var Hotel de Geer i Finspång. Där serverades vi en god lunch, fläsknoisette och kaffe på maten, allt i en lugn och fin miljö.

Från Finspång åkte vi till Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar. Här fanns praktiskt taget allt vad gäller äldre (och ”halvgamla”) lantbruksmaskiner och redskap, husgeråd mm. Bland ett 25-tal traktorer hittade Håkan en dito som tillhört Lennart Nyström i Grimsmålen, Sturefors. Ibland känns världen liten. Här fanns också ett fungerande sågverk från 1900-talets första halva med en tändkulemotor som kraftkälla. De ljud och de dofter som spreds när vår guide Bo Karsson drog igång motorn och sågade upp en tallstock till plank påminde nog inte bara mig om tider som varit. Och vår ordförande Rune (med eget sågverk hemma i Mörketorp) tjänstgjorde som baksågare!


Bland de större maskiner som var uppställda utomhus ”fastnade” jag personligen för en hembygd täckdikningsmaskin, ett ”monster”, troligen sevärt i drift!


Vad kan finnas på ett lantbruksmuséum? Jo, en traktor som tillhört Lennart Nyström i Grimsmålen, Sturefors. Den var tillverkad år 1935 och kostade då 5700 kr. Mycket pengar på den tiden.


När vi gått oss trötta och tittat på vad som fanns att se på ca 3000 m2 inomhus och 40000 m2 utomhus var det dags för eftermiddagskaffe i museets cafeteria och därefter hemfärd. Omkring klockan 17:30 var vi åter i Sturefors efter en givande dag. Tack Rune och Håkan, det här gjorde ni bra, ni fixade till och med bra väder!

/ HH