Hemvändar- och hembygdsdag
 
Söndag 18 Augusti
 

 
           

Rune Sundström, vår ordförande, hälsade välkommen och presenterade dagens program. Nytt för året var aktivitetsinslag speciellt för den unga generationen och den utökade tiden kl. 11 till 15, en fördubbling jämfört med tidigare år.

Fasta programpunkter:
11:00             Friluftsgudstjänst, officiant Emma Malmström.
11:45             Dansuppvisning av Stureforsgillet och Vi kan.
13:00             Invigning av magasinet från Tacketorp.
15:00             Avslutning.

(klicka på de små bilderna för att se en större version)

Parallellt med de fasta programpunkterna pågick andra aktiviteter:

* Utefter byggnaderna runt Sandgårdens fägård lockade lokala hantverkare och matproducenter med sina marknadsstånd. Bland de senare noterades nykomlingen Stafsäters gårdsglass vars produkter avnjöts med välbehag.

* För de yngsta gjorde Kjell Brinkby korta åkturer med häst och vagn. Jan Erik Lewisson visade får i en liten hage, Jeanette Alexis visade minigris, kaniner och hundar.

* ”Bolle”, smeden Göran Karlsson från Falerum, höll smedjan i gång.

* Bildspelen Hur Whbf bildades och de första årens verksamhet samt Flytten av magasinet från Tacketorp till Fornhemmet visades i logen.

* Kaffeservering med hembakat bröd.

* Hembygdsdagens höjdpunkt var landshövding Elisabeth Nilssons invigningen av magasinet från Tacketorp, hädanefter magasinet vid Löten. Där hade en flaggstång rests och en tidsenlig unionsflagga var hissad. Landshövdingen invigningstalade och påminde i sitt tal om det stora ideella arbete som vår förening bland många andra lägger ner och därmed blir betydelsefulla kulturbärare. När hon efter talet skulle inviga magasinet vid Löten så sa hon att hon skulle slå i den "plugg" som var den sista för att magasinet skulle bli färdigt. Vår ordförande påminde henne genast om att det här heter dymmel. Elisabeth är från Norrland och kan ju inte känna till alla lokala egenheter här ännu. Men dymmeln slogs in med ackuratess, vilket kan ses på bilden nedan och höras i ljudlänken ovan - och magasinet var invigt!

 

* Ivan Thorn, initiativtagaren till magasinsflytten och den därvid drivande kraften, hade tilldelats Sveriges Hembygdsförbunds hedersnål med lagerkrans samt diplom, vilka överlämnades av landshövdingen.

Vädrets makter stod oss bi, evenemanget var lyckat och välbesökt.

Men dagen förlöpte dock inte helt som planerat, vid 11:30-tiden sammanfattade en stressad ordförande läget: Strul med det elektriska under predikan, kaffet är kallt och glassen smälter. Men problemen löstes, förhoppningsvis till allas belåtenhet.

Text: Hans Hansson, Mats Persson
Foto: Mats Persson, Hans Hansson

Uppdaterad 2018-03-19