Östgötadagarna 2019,
7/9 och 8/9 i Fornhemmet


Text och foto: Mats Persson

Föreningen öppnade alla dörrar i Fornhemmet, engagerade "vår egen" svampkonsulent Tommy Svensson och kokade kaffe och bakade östgötamuffins. Det blev vårt sätt att välkomna besökare i dagarna två i början av september.
På lördagen hade vi ett femtiotal besökare och på söndagen cirka sjuttiofem. Vi klarade oss undan regn och solen värmde då och då.
Tommy hade en lugn ström av svampintresserade vid sitt innehållsrika bord där det fanns mycket att se och lära. Man fick gärna ha med sig egenplockad svamp för examination, men det var inte så många som hörsammat detta. Tommy visade och förklarade tålmodigt under de fyra timmar vi höll öppet både på lördag och söndag.
Det var fascinerande att se färgerna och formerna på Tommys bord och höra honom berätta  stort och smått om varje svamp på bordet. Det kom en extra livlig glimt i hans ögon när han berättade om och visade dagens raritet - en brunfjällig karbolchampinjon (Agaricus Phaeolepidotus). Den är väldigt ovanlig och det var första gången Tommy hade sett den, vilket inte säger lite.

Många som kom och besökte oss var här för första gången. De blev både överraskade och förtjusta: "Så fint och välskött det är här!" Vi kunde tipsa om att Fornhemmet är ett mycket prima utflyktsmål alla dagar även om grinden vid vägen inte är öppen.

Ordförande Anders ligger tyvärr på US. Han har fått täta rapporter om hur östgötadagarna avlöpt för vår del och han har följt detta med stort intresse.
Anders vill tacka alla medlemmar som lagt ner stort engagemang och tid för att dagarna skulle bli just så bra som de blev. "Tack ska ni ha och ni ska vara nöjda med er insats. Bra!" låter det från sjuksängen.Bilderna:


Lotta har just lämnat sina svampar till svampkonsulent Tommy Svensson som ber henne att provlukta på en av många prydligt presenterade svampar på bordet.Barbro gör sig klar att ta emot de första besökarna på lördagen. Den omtalade östgötamuffinsen var jättegod. Det blåa på kakan är kronblad från blåklint! Margareta hjälpte till med kaffekoket.Tommy ber en nyfiken besökare att provlukta på en rättikmusseron. Javisst doftade den rättika! Se på den mycket giftiga vita flugsvampen strax ovan nedre högra hörnet på bilden.Tommy håller upp en gelétagging, en ganska ovanlig svamp med en konsistens som geléhallon. Den lägger Tommy i likör över natten, rullar den i lite socker och äter som godis. Se den vackra, stolta fjällskivlingen i blomvasen i bakgrunden.